hur man rengör en motorcykel förgasare

Steg 1 – Töm och ta bort

Steg 2 – Ta bort och rengör Float Bowl

Steg 3 – Alla små bitar

Steg 4 – Städat förgasare

En smutsig motorcykel förgasare kan orsaka alla typer av problem med din cykel och reparationer utförda av en professionell kan verkligen rack upp kostnaderna. Förgasaren reglerar mängden luft och bränsle kommer in i cylindrarna, så håller det i fartyget form är avgörande för bra prestanda. När du rengör en förgasare själv kan vara en svår process, kan du spara en hel del pengar i det långa loppet.

Töm all gas som kan vara inne i förgasaren i oljedropplådan. Kasta den på ett säkert sätt. När du är säker på att det är alla ut, kontrollera din manual för att avgöra det bästa sättet att ta bort din förgasare. Eftersom den är gjord av aluminium, kommer det att repa och buckla enkelt så vara mycket försiktig när du tar bort. Håll koll på alla ledningar du koppla från och där de passar in i förgasaren, så att ominstallation blir det lättare. Du kan även överväga att markera varje del med tejp om du är nybörjare motorcyklar reparation på.

Ställ din förgasare, försiktigt, på en ren handduk eller trasa på din arbetsplats och använda en skruvmejsel för att avlägsna flyt skål. Om det har fastnat, ge det en lätt tryck för att lossa upp, tills den faller. När den är avstängd, rengör skålen med carb renare och en trasa, ta bort skålen avloppet, och bedöma rengöringsbehov i resten av förgasaren.

Kontrollera om skadade och korroderade delar som kan behöva bytas ut, och notera eventuella områden som har överdriven uppbyggnad. Med hjälp av en tandborste, skrubba bort gunk i några trånga utrymmen, och sedan spay med carb renare och torka. Var mycket försiktig om eventuella områden där det kan fortfarande vara en del bensin poolade.

Var noga med att kontrollera flyta, flyta ventil och säte, piloten jet, luftskruvar, jet hållare och gasventil. Använda den komprimerade luften att tvinga bygga upp ur hål och rör. Du kan också använda en tandpetare för att tvinga smuts ut.

Ta bort alla bitar med överdriven uppbyggnad och blöt i carb renare. När gunk är mjuka upp, torka av den och ersätta pjäsen.

Spraya allt ned med carb renare igen och lysa bort det med en ren trasa. Byt ut delar du har tagit bort och se till att allt är korrekt monterad. Sätt tillbaka förgasaren till ledningarna du tog bort den från, och ställa in den försiktigt på plats.

I en äldre cykel, kan detta göra susen för att få det att fungera igen, och i en nyare cykel, är detta säkert att förhindra problem i framtiden. Hursomhelst, bör du vara i en mycket jämnare gång.