hur man väljer och använder en bärbar luftfuktare

Darcy Logan är en författare, redaktör, och grafiker. Hon fick sin kandidatexamen i engelska och hennes magisterexamen i pedagogik från Middle Tennessee State University, och skriver om hem förbättring, trädgårdsskötsel och dekorerar för denna webbplats.

Luftfuktare kan göra ett hem friskare och mer bekväm. Underhålla rätt luftfuktighet i ditt hem är viktigt. När temperaturen sjunker, är luften inte kan hålla så mycket vattenånga och luftfuktigheten sjunker. Låg luftfuktighet kan orsaka fysiska besvär som torr näsa, hals, läppar och hud. Eftersom vissa bakterier och virus trivs i torrare luft, människor är mer benägna att fånga en förkylning i en torrare miljö. Inomhus luftfuktighet bör ligga mellan 30 och 50 procent, med cirka 45 procent är den bästa nivån. Att höja luftfuktigheten är lätt att göra med hjälp av en luftfuktare. Men med så många att välja på, hur kan du välja? I syfte att fatta ett beslut, är det viktigt att förstå de olika typerna. De typer kan kategoriseras av typen av dimma de producerar, kall eller varm.

Cool dimma luftfuktare

Cool dimma luftfuktare är antingen impeller, ultraljud, eller evaporativ. Propeller luftfuktare producera en kall dimma med hjälp av en hög hastighet roterande skiva som bryter vattnet till fina droppar. Den fuktiga ångan flyter upp i luften och sprids vid rumstemperatur.

Varm dimma luftfuktare

Ultraljud luftfuktare producerar också en kall dimma, men de använder en metallmembran som producerar ultraljudsvibrationer i stället för en fläkt. Dessa är vanligtvis den lugnaste att köra.

Att välja rätt luftfuktare

Evaporativa luftfuktare använder en fläkt för att blåsa luft genom en fuktig veke eller filter. De är de mest populära och brukar producera den största mängden av dimma, upp till 13 liter per dag. Det är viktigt att välja en evaporativ luftfuktare med en tank hus och veke som är antibakteriell.

Använda luftfuktare

Pumphjul och ultraljud luftfuktare använder mindre el än andra typer av luftfuktare. Emellertid har Environmental Protection Agency (EPA) och Consumer Product Safety Commission (CPSC) visat att ultraljud och propeller luftfuktare kan höja nivån av luftburna partiklar i hemmet bortom acceptabla nivåer, särskilt om kranvatten används. Mineraler i kranvatten kan orsaka en skorpa insättning, eller skala, att bildas i luftfuktare som grogrund för mikroorganismer.

Eftersom luftfuktare används, mikroorganismer och mineraler sprids i luften, vilket kan orsaka en vit damm visas på ytor. För att bekämpa detta problem, kan du använda destillerat vatten, även om många varumärken har nu filter som minskar detta problem. Avdunstning filter verkar inte höja nivån av mineralhalten i luften, även om de inte testades av EPA. Demineralisering patroner, kassetter, eller filter kan också vara tillgängliga för användning med din luftfuktare. Emellertid har deras förmåga att ta bort mineraler aldrig testats för att se exakt hur bra eller hur länge dessa enheter fungerar. Om en vit damm börjar synas på ytor, är mineral inte längre tas bort. Bakteriostatiska kemikalier finns också tillgängliga som förhindrar tillväxt av mikroorganismer.

TIPS: Vår HVAC / VVS-konsult Wayne McCarthy tillägger: “Installera en god kvalitet filter på kranen, eller omvänd osmos enhet, bör ta bort de flesta föroreningar från vattnet. Detta kommer också att ge dig bättre dricksvatten. ”

Varm dimma luftfuktare skapar ånga genom att värma vattnet. De är också kända som ånga förångare. De är oftast lite dyrare att köpa och använda mer el än andra typer av förångare. Men de inte skingra mineraler i luften som ultraljud och kalla dimma luftfuktare. Också, eftersom vattnet värms, dödar de flesta mikroorganismer som annars skulle dispergeras. Försiktighet måste iakttas vid användning av dessa runt barn eller husdjur.

När man tittar på luftfuktare, faktor i alla kostnader. Pumphjul och ultraljuds förångare kan vara billigare i början, men kostnaden för att använda destillerat vatten eller demineralisering patroner och filter kan göra dem mindre kostnadseffektiva i det långa loppet. Avdunstning filter har vekar som behöver bytas ut, som även kan köra kosta upp. Varma dimma luftfuktare använder mer el för att köra.

I slutändan kan välja komma ner till personliga preferenser. Oavsett vilken typ av luftfuktare du väljer att köpa, bör storlek övervägas. För en 4-5 rums-hus, behöver en luftfuktare för att mata ut ca 2 till 3 liter vatten per dag. Se till att det kommer att vara lätt att fylla. Vissa modeller är utrustade med en påfyllningsslangen som gör det möjligt att ansluta till en kran. Andra skulle kunna fyllas med hjälp av en hink eller kanna. Om luftfuktare kommer med tankar, se till att de inte kommer att vara för stor för att passa under en kran eller för tung när den är full för dig att bära.

Det är bäst att köpa en luftfuktare som har justerbara fläkthastigheter. Att hitta en som har en inbyggd hygrostat och en automatisk avstängning är också en bra idé. Vissa märken stängs av automatiskt när luftfuktigheten når en viss nivå. Detta säkerställer att ditt hem inte blir för fuktigt, vilket också kan orsaka hälsoproblem.

Med hjälp av en luftfuktare felaktigt kan vara mer skadliga än att inte använda någon alls. Följ alltid tillverkarens anvisningar, och kontakta din läkare om du utvecklar luftvägssymtom som kan vara förknippade med att använda din luftfuktare. Luftfuktare bör placeras minst 6 inches bort från en innervägg. Eftersom varm, fuktig luft stiger, är det bättre att placera luftfuktare på bottenvåningen.

Använd en hygrometer för att övervaka luftfuktigheten i ditt hem. Om vattnet börjar kondensera på fönster eller området runt luftfuktare blir fuktigt, antingen flytta luftfuktare eller minska användningen. Det är mycket viktigt att alla luftfuktare rengöras ofta vid användning – åtminstone var tredje dag. Töm tanken och använda en borste för att rengöra den. Ta bort eventuella skala, insättningar eller film som har bildats på de inre ytorna och torka dem torra. Dra alltid ur enheten innan rengöring. Tillverkarens förslag om användning av rengöringsmedel eller desinfektionsmedel bör följas. Om de inte ger dem, rena ytor med vatten och en 3-procentig lösning av väteperoxid. Närhelst luftfuktaren inte används, bör dess tanken tömmas och torkas torr. Kasta ut någon används demineralisering patroner, kassetter, eller filter, och lagra enheten på en torr plats. När det är dags att använda luftfuktare igen, rengöra enheten ordentligt först.

Funderar du på att köpa en ny luftfuktare? Kolla in vår Luftfuktare Köpguide.

Wayne McCarthy, VVS och HVAC professionella bidragit till denna artikel.